روانشناسی ورزشی تخصصی است که از دانش و مهارتهای روانشناختی برای رسیدگی به عملکرد بهینه و رفاه ورزشکاران، جنبههای رشدی و اجتماعی مشارکت ورزشی و مسائل سیستمی مرتبط با محیطها و سازمانهای ورزشی استفاده میکند. انجمن روانشناسی آمریکا (APA) روانشناسی ورزشی را به عنوان تخصصی که پس از اخذ مدرک دکترا در یکی از حوزههای اصلی روانشناسی و اخذ مجوز به عنوان روانشناس به دست میآید، میشناسد. این تخصص شامل کسانی که مدرک دکترا در روانشناسی ورزشی کسب کردهاند اما روانشناس مجاز نیستند، نمیشود.برای ارتباط با مرکز روانکاوی خوب در تهران با گروه ویان تماس بگیرید.
مداخلات روانشناسی ورزشی برای کمک به ورزشکاران و سایر شرکتکنندگان ورزشی (مثلاً مربیان، مدیران، والدین) از طیف وسیعی از موقعیتها، سطوح رقابت و سنین، از شرکتکنندگان جوان تفریحی گرفته تا ورزشکاران حرفهای و المپیکی و ورزشکاران سطح کارشناسی ارشد، طراحی شدهاند.
دانش تخصصی
این مهارت با تضمین اینکه افرادی که به دنبال خدمات هستند، آنها را از افراد واجد شرایط دریافت میکنند، به محافظت از عموم مردم کمک میکند. این مهارت مجموعهای از استانداردهای شناختهشده را برای هدایت آموزش مناسب روانشناسانی که مایل به فعالیت در روانشناسی ورزشی هستند، فراهم میکند. دانش تخصصی شامل موارد زیر است:
- نظریه و پژوهش در مبانی اجتماعی، تاریخی، فرهنگی و رشدی روانشناسی ورزش.
- مسائل و تکنیکهای ارزیابی روانشناختی ویژه ورزش و آموزش مهارتهای ذهنی برای بهبود عملکرد و رضایت از مشارکت.
- مسائل بالینی و مشاورهای با ورزشکاران
- جنبههای سازمانی و سیستمی مشاوره ورزشی.
- مسائل رشدی و اجتماعی مرتبط با مشارکت ورزشی.
- مبانی زیسترفتاری ورزش و تمرین (مثلاً فیزیولوژی ورزشی، یادگیری حرکتی، پزشکی ورزشی).
- دانش تخصصی در مورد علوم تمرینی و الزامات فنی ورزش و رقابت، قوانین کمیته بینالمللی المپیک (IOC)، انجمن ملی ورزش دانشگاهی (NCAA) و غیره.
مهارتها و رویههای مورد استفاده
استراتژیها و رویههای زیادی برای رسیدگی به مشکلات ورزشکاران و سایر شرکتکنندگان در ورزش استفاده میشود. برخی از زمینههای اصلی عبارتند از:
-
آموزش مهارتهای شناختی و رفتاری برای بهبود عملکرد . تعیین هدف؛ تصویرسازی و برنامهریزی عملکرد؛ راهبردهای کنترل تمرکز و توجه؛ توسعه اعتماد به نفس، عزت نفس و شایستگی در ورزش؛ تکنیکهای خودتنظیمی شناختی-رفتاری؛ مدیریت احساسات، مهارتهای ورزشی و رهبری.
-
مشاوره و مداخلات بالینی . انگیزه ورزشی؛ اختلالات خوردن و مدیریت وزن؛ سوء مصرف مواد؛ غم و اندوه، افسردگی، فقدان و خودکشی؛ تمرین بیش از حد و فرسودگی شغلی؛ مسائل مربوط به هویت جنسی؛ پرخاشگری و خشونت؛ آسیب ورزشی و توانبخشی؛ گذار شغلی و بحران هویت.
-
مشاوره و آموزش . تیمسازی؛ مشاوره در مورد سازمانهای ورزشی؛ مداخلات سیستمی با والدین و خانوادههای درگیر در مشارکت ورزشی جوانان؛ آموزش مربیان در مورد انگیزه، مهارتهای بین فردی و رهبری و توسعه استعدادها؛ آموزش مربیان و مدیران در مورد شناسایی زودهنگام و پیشگیری از مشکلات روانی.