سونوگرافی اغلب یکی از اولین آزمایشهایی است که برای بررسی رحم، تخمدانها و لولههای فالوپ در افرادی که مشکلات احتمالی زنان و زایمان دارند، استفاده میشود. سونوگرافی از امواج صوتی برای گرفتن عکس از داخل بدن استفاده میکند. یک ابزار کوچک (به نام مبدل یا پروب ) امواج صوتی را ساطع میکند و پژواکهای آن را هنگام برخورد با اندامها دریافت میکند. یک کامپیوتر پژواکها را به تصاویر تبدیل میکند.
برای ارتباط با متخصص زنان در تهران با دکتر طاهره فروغی فر تماس بگیرید
برای سونوگرافی لگن ، مبدل روی پوست قسمت پایین شکم حرکت داده میشود. اغلب، برای گرفتن تصاویر خوب از رحم، تخمدانها و لولههای فالوپ، مثانه باید پر باشد. به همین دلیل است که اگر قرار است سونوگرافی لگن انجام دهید، از شما خواسته میشود قبل از آزمایش مقدار زیادی آب بنوشید.
سونوگرافی ترانس واژینال (TVUS) اغلب روش بهتری برای بررسی رحم است. برای این آزمایش، پروب TVUS (که مانند مبدل سونوگرافی عمل میکند) وارد واژن میشود. تصاویر TVUS میتواند برای بررسی وجود توده (تومور) در رحم یا ضخیمتر بودن آندومتر از حد معمول، که میتواند نشانهای از سرطان آندومتر باشد، استفاده شود. همچنین ممکن است به بررسی رشد سرطان در لایه عضلانی رحم (میومتر) کمک کند. در طول TVUS، ممکن است آب نمک (سالین) وارد رحم شود تا به پزشک کمک کند تا پوشش رحم را با وضوح بیشتری ببیند. این تکنیک سونوهیستروگرافی با تزریق سالین نامیده میشود .
نمونهبرداری از بافت آندومتر
برای اینکه دقیقاً مشخص شود چه نوع تغییر آندومتر وجود دارد، پزشک باید مقداری از بافت را بردارد تا بتوان آن را آزمایش و با میکروسکوپ بررسی کرد. بافت آندومتر را میتوان با بیوپسی آندومتر یا با اتساع و کورتاژ (D&C) با یا بدون هیستروسکوپی برداشت. متخصص زنان معمولاً این روشها را انجام میدهد که در زیر توضیح داده شده است.
بیوپسی آندومتر
بیوپسی آندومتر رایجترین آزمایش تشخیصی برای سرطان آندومتر است و برای کسانی که یائسگی را پشت سر گذاشتهاند بسیار دقیق است. این آزمایش را میتوان در مطب پزشک انجام داد. یک لوله بسیار نازک و انعطافپذیر از طریق دهانه رحم وارد رحم میشود. سپس با استفاده از مکش، مقدار کمی از آندومتر از طریق لوله برداشته میشود. مکش حدود یک دقیقه یا کمتر طول میکشد. ناراحتی ناشی از آن بسیار شبیه گرفتگیهای قاعدگی است و میتوان با مصرف یک داروی ضدالتهاب غیراستروئیدی (مانند ایبوپروفن) قبل از عمل، آن را تسکین داد. گاهی اوقات از یک سوزن نازک برای تزریق داروی بیحسکننده (بیحسی موضعی) به دهانه رحم درست قبل از عمل استفاده میشود تا به کاهش درد کمک کند.
استفاده از هیستروسکوپی برای تشخیص سرطان آندومتر
برای این روش، پزشک یک تلسکوپ کوچک (با قطر حدود ۱/۶ اینچ) را از طریق دهانه رحم وارد رحم میکند. برای مشاهده بهتر داخل رحم (پوشش داخلی رحم) ، رحم با آب نمک (سالین) پر میشود. این به پزشک اجازه میدهد تا هر چیز غیرطبیعی، مانند سرطان یا پولیپ را جستجو کند. این روش ممکن است در مطب با استفاده از بیحسی موضعی (داروی بیحسکننده) در حالی که بیمار بیدار است، انجام شود.
کورتاژ و دیلاتاسیون (D&C) برای سرطان آندومتر
اگر نمونه بیوپسی آندومتر بافت کافی را ارائه ندهد، یا اگر بیوپسی سرطان را نشان دهد اما نتایج نامشخص باشد، باید کورتاژ انجام شود. در این روش از ابزارهایی برای بزرگ کردن (گشاد کردن) کانال دهانه رحم به منظور دسترسی به رحم استفاده میشود. سپس از ابزار دیگری برای تراشیدن (کورتاژ) بافت از داخل رحم استفاده میشود. این کار ممکن است با یا بدون هیستروسکوپی انجام شود.
کورتاژ تشخیصی (D&C) یک عمل سرپایی کوتاه است. این عمل میتواند در حالی انجام شود که شما تحت سطح بیهوشی تعیین شده توسط تیم مراقبتهای بهداشتی خود، بر اساس عواملی مانند سلامت و ترجیحات خود هستید.
آزمایش روی نمونههای بافت آندومتر
نمونههای بافت آندومتر که از طریق بیوپسی یا کورتاژ تشخیصی (D&C) برداشته میشوند، با میکروسکوپ بررسی میشوند تا وجود سرطان بررسی شود. در صورت مشاهده سرطان، گزارش آزمایشگاه معمولاً شامل شرح نوع سرطان و درجه سرطان خواهد بود. این گزارش همچنین ممکن است شامل نتایج آزمایش غربالگری اولیه برای سندرم لینچ و طبقهبندیهای مولکولی اضافی باشد.
برای اطلاعات بیشتر در مورد طبقهبندی سرطان آندومتر، به مقاله سرطان آندومتر چیست؟ مراجعه کنید.
آزمایش نمونههای بافت آندومتر برای تغییرات ژنی
سلولهای تومور را میتوان برای تغییرات پروتئین و ژن آزمایش کرد که افراد در معرض خطر ابتلا به سندرم لینچ را شناسایی کرده و ویژگیهای مولکولی تومور را که راهنمای درمان هستند، مشخص میکند. این تغییرات عبارتند از:
- داشتن پروتئینهای ترمیم عدم تطابق (MMR) کمتر
- نقص در ژنهای ترمیم عدم تطابق (dMMR)
- تغییرات DNA (سطح بالای ناپایداری ریزماهواره یا MSI-H) که میتواند زمانی اتفاق بیفتد که یکی از ژنهای عامل سندرم لینچ معیوب باشد.
اگر این تغییرات پروتئین یا DNA وجود داشته باشد، پزشک ممکن است آزمایش ژنتیک برای ژنهای ایجاد کننده سندرم لینچ را توصیه کند.
همچنین ممکن است سلولهای سرطانی آزمایش شوند تا مشخص شود که آیا درمان با ایمونوتراپی میتواند گزینه مناسبی باشد یا خیر، به خصوص برای سرطانهای پیشرفتهتر آندومتر.
آزمایشهایی برای بررسی شیوع سرطان آندومتر
اگر پزشک مشکوک به پیشرفت سرطان شما باشد، احتمالاً باید آزمایشهای دیگری برای بررسی میزان گسترش سرطان انجام دهید.
عکسبرداری با اشعه ایکس از قفسه سینه
ممکن است از قفسه سینه شما عکسبرداری با اشعه ایکس انجام شود تا مشخص شود که آیا سرطان به ریههای شما سرایت کرده است یا خیر.
توموگرافی کامپیوتری (سی تی اسکن)
سیتیاسکن یک روش تصویربرداری با اشعه ایکس است که تصاویر مقطعی و دقیقی از داخل بدن شما ایجاد میکند. سیتیاسکن برای تشخیص سرطان آندومتر استفاده نمیشود. اما میتواند به تشخیص گسترش سرطان به سایر اندامها و عود آن پس از درمان کمک کند.