افراد مبتلا به اختلال پانیک حملات پانیک مکرر و غیرمنتظرهای را تجربه میکنند. این حملات با موج ناگهانی ترس یا ناراحتی یا احساس از دست دادن کنترل حتی زمانی که هیچ خطر یا محرک مشخصی وجود ندارد، مشخص میشوند. همه کسانی که حمله پانیک را تجربه میکنند، به اختلال پانیک مبتلا نمیشوند.
حملات پانیک اغلب شامل علائم فیزیکی هستند که ممکن است مانند حمله قلبی احساس شوند، مانند لرزش یا سوزن سوزن شدن در بدن یا ضربان قلب سریع. حملات پانیک میتوانند در هر زمانی، گاهی حتی در طول خواب، رخ دهند. بسیاری از افراد مبتلا به اختلال پانیک نگران احتمال حمله دیگری هستند و ممکن است زندگی خود را به طور قابل توجهی تغییر دهند تا از حمله دیگری جلوگیری کنند. حملات پانیک میتوانند به دفعات چند بار در روز یا به ندرت چند بار در سال رخ دهند.
اختلال پانیک اغلب در اواخر نوجوانی یا اوایل بزرگسالی شروع میشود. زنان بیشتر از مردان در معرض ابتلا به اختلال پانیک هستند. با درمان و حمایت مناسب، افراد مبتلا به اختلال پانیک میتوانند علائم خود را مدیریت کرده و کیفیت زندگی خود را بهبود بخشند.
علائم و نشانههای اختلال پانیک چیست؟
افراد مبتلا به اختلال هراس ممکن است موارد زیر را داشته باشند:
- حملات ناگهانی و مکرر پانیک ناشی از اضطراب و ترس شدید
- احساس خارج از کنترل بودن
- ترس از مرگ یا عذاب قریب الوقوع در طول حمله پانیک
- نگرانی شدید در مورد اینکه حمله پانیک بعدی چه زمانی رخ خواهد داد
- ترس یا اجتناب از مکانهایی که قبلاً در آنها حملات پانیک رخ داده است
علائم فیزیکی در طول حمله پانیک ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- تپش یا تند شدن قلب
- عرق کردن
- لرز
- لرزیدن
- دشواری در تنفس
- ضعف یا سرگیجه
- گزگز یا بیحسی دستها
- درد قفسه سینه
- درد معده یا حالت تهوع
حمله پانیک میتواند از چند دقیقه تا یک ساعت یا گاهی بیشتر طول بکشد. اگرچه این احساسات میتوانند ناراحتکننده باشند، اما خود حملات پانیک تهدیدکننده زندگی نیستند و علائم جسمی معمولاً با گذشت زمان برطرف میشوند. با این حال، برای برخی، ترس از حملات آینده ممکن است منجر به اضطراب مداوم شود.
اختلال پانیک چگونه درمان میشود؟
اگر علائم اختلال هراس را تجربه میکنید، با یک ارائهدهنده خدمات درمانی صحبت کنید. پس از بررسی سابقه شما، یک ارائهدهنده خدمات درمانی ممکن است معاینه فیزیکی انجام دهد تا مطمئن شود که یک مشکل جسمی نامرتبط باعث ایجاد علائم شما نشده است. یک ارائهدهنده خدمات درمانی ممکن است شما را به یک متخصص سلامت روان، مانند روانپزشک، روانشناس یا مددکار اجتماعی بالینی ارجاع دهد. اولین قدم برای درمان مؤثر، تشخیص است که معمولاً توسط یک متخصص سلامت روان انجام میشود.
اختلال پانیک معمولاً با رواندرمانی (که گاهی اوقات «گفتاردرمانی» نامیده میشود)، دارو یا هر دو درمان میشود. در مورد بهترین درمان برای خود با یک ارائهدهنده خدمات درمانی صحبت کنید.
رواندرمانی
درمان شناختی رفتاری (CBT)، نوعی رواندرمانی مبتنی بر تحقیقات، معمولاً برای درمان اختلال پانیک استفاده میشود. CBT به شما روشهای مختلف تفکر، رفتار و واکنش به احساساتی را که در طول یا قبل از حمله پانیک رخ میدهد، آموزش میدهد. هنگامی که یاد بگیرید در طول حمله پانیک به احساسات فیزیکی اضطراب و ترس واکنش متفاوتی نشان دهید، حملات میتوانند کمتر شوند.
مواجهه درمانی یک روش رایج CBT است که بر مقابله با ترسها و باورهای مرتبط با اختلال هراس تمرکز دارد تا به شما در انجام فعالیتهایی که از آنها اجتناب میکردید، کمک کند. مواجهه درمانی گاهی اوقات همراه با تمرینات آرامشبخش استفاده میشود.