خروپف مزمن و آپنه خواب نه تنها بر وضعیت نامناسب کودک در طول شب و پس از بیدار شدن تأثیر می گذارد، بلکه عملکرد آنها را در طول روز مختل می کند. در نتیجه تنفس متناوب در طول خواب، بدن کودک به اندازه کافی اکسیژن ندارد، که از جمله بر عملکرد مغز تأثیر می گذارد و ممکن است علائمی شبیه به ADHD، مانند عدم تمرکز، بیش فعالی یا تکانشگری ایجاد کند. خوشبختانه، این وضعیت قابل برگشت است - کلید تشخیص و درمان مناسب است. والدین یک کودک بیش فعال که مشکل خواب دارد باید با متخصص گوش و حلق و بینی مشورت کنند.
بیش فعالی در کودکان
اختلال نقص توجه و بیش فعالی (ADHD) یک اختلال رفتاری رایج در کودکان پیش دبستانی و بزرگتر است. علائم مشخصه عبارتند از: حواس پرتی، تکانشگری بیش از حد و تحریک پذیری حرکتی. در بسیاری از موارد این کودکان مشکلات خواب نیز دارند که ممکن است با خروپف یا حتی آپنه انسدادی خواب همراه باشد. این باعث تشدید علائم بیماری می شود. خلق و خو، رفتار و عملکرد تحصیلی کودک بدتر می شود.
با این حال، مشخص شده است که مشکلات خواب نه تنها ممکن است یک نتیجه، بلکه علت بیش فعالی در کودکان باشد . خروپف مزمن، همراه با مکث در تنفس، می تواند باعث تغییرات ساختاری در مغز کودک شود و در نتیجه مشکلات رفتاری مختلفی را ایجاد کند که شبیه علائم ADHD است.
چگونه تنفس اختلال خواب بر عملکرد مغز تأثیر می گذارد؟
محققان دانشکده پزشکی دانشگاه مریلند نشان دادند کودکانی که به طور منظم (سه بار یا بیشتر در هفته) خروپف میکنند، ماده خاکستری نازکتری در چندین ناحیه از لوبهای پیشانی مغز دارند. این ناحیه مسئول مهارت های استدلال بالاتر است. یک لایه نازک تر از قشر در لوب فرونتال با مشکلات رفتاری ناشی از دشواری تنفس در طول خواب (از جمله خروپف و آپنه خواب) مرتبط است. مشکلات رفتاری تجربه شده توسط کودکان مورد مطالعه شامل عدم تمرکز ، مشکلات یادگیری و تکانشگری بود. خوشبختانه مغز توانایی خود را به ویژه در کودکان التیام می بخشد، بنابراین تشخیص و درمان صحیح آپنه انسدادی خواب می تواند تغییرات مسئول بیش فعالی را کاهش دهد.
چه چیزی اول شد - مشکلات خواب یا بیش فعالی؟
ADHD و آپنه انسدادی خواب علائم زیادی دارند، بنابراین تشخیص اینکه کودک شما دقیقاً با کدام مشکل دست و پنجه نرم می کند دشوار است. برخی از کودکان از آپنه خواب و کمبود خواب ناشی از آن رنج می برند که از پیامدهای آن می توان به بیش فعالی اشاره کرد . در موارد دیگر، ADHD بر کیفیت خواب تأثیر منفی می گذارد که به نوبه خود علائم این بیماری را تشدید می کند. علائم شایع ADHD و آپنه خواب :
- مشکلات تمرکز،
- تکانشگری،
- بیش فعالی،
- تحریک پذیری،
- پرخاشگری،
- نوسانات خلقی،
- عملکرد تحصیلی ضعیف،
- روابط بد با همسالان
کودکانی که با آپنه انسدادی خواب دست و پنجه نرم می کنند، به ندرت به اشتباه به عنوان مبتلا به ADHD تشخیص داده می شوند و با داروهای محرک روانی درمان می شوند.
در همین حال، این وضعیت ممکن است پس از درمان یا برداشتن لوزه های بزرگ شده برطرف شود. این اولین خط درمانی برای کودکان مبتلا به علائم خروپف، قطع تنفس در خواب و تنفس از طریق دهان است. پس از از بین بردن علت خروپف یا آپنه خواب، کودکان شروع به خواب راحتتری میکنند که تأثیر قابلتوجهی بر عملکرد آنها در طول روز دارد و حتی ممکن است به از بین رفتن علائم بیشفعالی کمک کند .
در برخی از کودکان داروهای محرک روانی مورد استفاده در درمان ADHD (مثلاً متیل فنیدات) ممکن است بر کیفیت خواب تأثیر منفی بگذارد: آن را کوتاه کرده و فاز REM را سرکوب می کند. این کار عملکرد کودک بیش فعال در طول روز را بدتر می کند و در نتیجه یک وضعیت جدی را تشدید می کند.
تشخیص آپنه خواب در مقابل بیش فعالی
شباهت بین علائم آپنه خواب و ADHD گاهی اوقات می تواند تشخیص این که کدام اختلال ابتدا رخ داده است را دشوار کند. بنابراین، در مورد کودکی که خروپف می کند و تشخیص داده شده است که به اختلال کمبود توجه بیش فعالی مبتلا شده است، باید به متخصص گوش و حلق و بینی مراجعه کنید. پزشک کودک را معاینه می کند و تعیین می کند که آیا علت اختلال او به طور تصادفی مشکلات باز بودن دستگاه تنفسی فوقانی نیست، که عمدتاً ناشی از هیپرتروفی لوزه ها است.
علاوه بر این، برای تشخیص اینکه آیا کودک از آپنه خواب رنج می برد (لینک به ورودی)، متخصص می تواند ما را به پلی سومنوگرافی ارجاع دهد. در حال حاضر این کار در بیمارستان انجام می شود. معمولاً یک شب طول می کشد و در طی آن کودک توسط الکترودها به یک دستگاه ویژه نظارت بر خواب متصل می شود. پلی سومنوگراف، از جمله، تشخیص می دهد که آیا هوا به درستی از طریق دهان و بینی جریان می یابد و آیا در هنگام خواب مکثی در تنفس وجود ندارد. با این حال، این یک معاینه راحت برای کودک نیست. مسلماً ممکن است والدین در حین معاینه حضور داشته باشند، اما همچنان حضور در بیمارستان و اتصال به دستگاه ممکن است برای کودک استرس زا باشد.
به زودی آزمایش های مشابه، اما بسیار راحت تر برای کودک، می تواند در خانه انجام شود. به لطف سنسور Clebre - دستگاهی برای تشخیص خانگی خواب و تنفس در هنگام خواب امکان پذیر خواهد بود. یک سنسور کوچک برای چندین شب متوالی به گردن کودک چسبانده می شود. این دستگاه اجازه می دهد تا داده ها را از یک دوره زمانی طولانی تر به دست آورید، بنابراین تصویر کیفیت خواب کودک دقیق تر از مطالعه خواب یک شبه پلی سومنوگرافی است. مطالعه انجام شده با Clebre داده های دقیقی را در مورد کیفیت خواب ارائه می دهد که به تشخیص و درمان موثر آپنه خواب کمک می کند. مطالعه در خانه انجام می شود و استرس اضافی برای کودک ایجاد نمی کند.
درمان آپنه خواب – آیا بیش فعالی را کاهش می دهد؟
هدف از درمان آپنه خواب از بین بردن علت آن است که اغلب رشد بیش از حد لوزه حلقی (به اصطلاح لوزه سوم) و/یا لوزه های پالاتین است. متخصص گوش و حلق و بینی پس از تشخیص کامل، درمان مناسب را توصیه می کند. این ممکن است شامل موارد زیر باشد: دارودرمانی (داروهای استروئیدی برای پاکسازی راه های هوایی)، فشار مثبت مداوم راه هوایی (CPAP) و معمولاً آدنوتونسیلکتومی، یعنی برداشتن لوزه ها.
درمان گوش و حلق و بینی کیفیت زندگی را بهبود می بخشد و بیش فعالی را در کودک کاهش می دهد و اگر علت اصلی مشکلات رفتاری آپنه انسدادی خواب بود، حتی ممکن است آنها را به طور کلی از بین ببرد.