زوج درمانی فرآیندی از روان درمانی است که بر تعامل و ارتباط بین دو نفر در یک رابطه صمیمی متمرکز است. هدف آن تقویت و بهبود کیفیت رابطه است. هدف حفظ یا بهبود رضایت، شادی و عشق در رابطه و در عین حال کاهش ترس، استرس، خشم و نارضایتی است.
برای بسیاری از زوجدرمانی میتواند روشی مؤثر برای یافتن راههای جدید مدیریت تعارض و حل مشکلات باشد. هیچ تعریف واحدی از زوج درمانی وجود ندارد، بنابراین روش هایی که درمانگران برای کار با زوج ها انتخاب می کنند متفاوت است. رویکرد درمان بستگی به خواسته هر دو طرف دارد. برخی ممکن است ترجیح دهند مسائل مربوط به روابط خود را خصوصی نگه دارند و در خانه بحث کنند، در حالی که برخی دیگر ممکن است کار گروهی را در یک محیط گروهی ترجیح دهند. یک درمانگر می تواند مسائل مختلفی از جمله:
-
ارتباط و حل تعارض
-
پرداختن به انتظارات و ترس های غیر واقعی
-
افزایش مهارت زوجین (نحوه صحبت زوجین با یکدیگر)
روش های زوج درمانی
زوج درمانی انواع مختلفی دارد. این می تواند زوج درمانی آفلاین یا آنلاین باشد، یا می تواند زوج درمانی در هند یا هر کشور دیگری باشد. متداول ترین رویکردها عبارتند از: مدل های توسعه; CBT; روانشناسی مثبت زوج درمانی، درمان بین فردی برای زوج ها. روانکاوی؛ رفتار درمانی زناشویی; مداخله و درمان بحران برای زوجین در مشاوره ازدواج یا مشاوره طلاق.
اهداف زوج درمانی بسته به آنچه که زوجین امیدوارند به آن دست یابند می تواند متفاوت باشد. اگر زوجی نامزد یا متاهل هستند و برای عروسی خود آماده می شوند، درمان می تواند به ایجاد پایه ای برای آینده کمک کند. زوج درمانی می تواند به زوج ها کمک کند تا برای برخی از چالش های ایجاد خانواده خود و سازگاری با زندگی به عنوان والدین جدید آماده شوند.
اگر زوجی سالهاست که ازدواج کردهاند و در برقراری ارتباط یا تصمیمگیری با مشکلات زیادی مواجه هستند، زوجدرمانی میتواند به تغییر این الگو کمک کند. اگر یکی از زوجین اعتیاد داشته باشد و نیاز به کمک حرفه ای داشته باشد، زوج درمانی محلی می تواند به رفع مشکلاتی که در رابطه پیش می آید کمک کند.
اثربخشی زوج درمانی
مروری بر مطالعات تحقیقاتی، که آخرین مورد در سال 2009 منتشر شده است، بیان میکند که اثربخشی و اثربخشی زوجدرمانی به خوبی ثابت شده است. محققان دریافتند که «زوجدرمانی برای زوجهای مضطرب و ناکارآمد مؤثرتر از زوجهای عملکردی و سالم است».
این به چه معناست؟ بسیاری از ما فکر می کنیم "اگر وضعیت ما خیلی خوب است، پس چرا به مشاوره زوجین مراجعه کنیم؟" نکته اصلی این است: اگر زوجی بخواهد روابط خود را تقویت کند و/یا روی مسائل خاصی کار کند، زوج درمانی می تواند مفید باشد. هدف زوج درمانی بهبود کیفیت روابط از جمله ارتباط، حل تعارض و حل مسئله است.
مزایای زوج درمانی
زوج درمانی اغلب موثرترین راه برای ارزیابی یک رابطه و تصمیم گیری در مورد اینکه آیا می تواند بهبود یابد یا خیر است. مزایای زوج درمانی عبارتند از:
-
توسعه الگوهای ارتباطی بهتر در روابط
-
مهارت های حل مسئله بهتر برای حل زودتر تعارض
-
افزایش آگاهی از نقاط قوت و ضعف خود و همچنین نقاط قوت و ضعف شریک زندگی. این در نهایت برقراری ارتباط نزدیک را آسان تر می کند.
-
افزایش اعتماد به نفس، عزت نفس و توانایی مدیریت بهتر تعارض در رابطه. این منجر به مهارتهای مؤثرتر حل مسئله میشود که به زوجها اجازه میدهد تا مسائل خود را قبل از اینکه از کنترل خارج شوند، حل کنند.
-
افزایش آگاهی از اهمیت درک شریک زندگی، و یادگیری اینکه واقعاً به شخص دیگر اهمیت دهد.
-
درک بیشتر از خود و نحوه ارتباط با دیگران. این منجر به یک رابطه رضایتبخشتر میشود که میتواند تا آخر عمر ادامه داشته باشد.
محدودیت های زوج درمانی
بزرگترین محدودیت زوج درمانی ناتوانی در کار بر روی مسائل روان پویشی طولانی مدت است که برخی از زوج ها ممکن است به کمک نیاز داشته باشند، به خصوص اگر سال ها ادامه داشته باشد و رابطه شما را غیرقابل اجرا کند. مشاوره کوتاه مدت، مانند مشاوره ازدواج، می تواند مفید باشد اگر در حال حاضر با مشکلاتی روبرو هستید، اما نیاز به کمک برای پیشرفت در زندگی خود و همچنین تقویت روابط خود با خانواده و دوستان دارید. مشاوره ازدواج نباید به عنوان جایگزینی برای درمان در مورد مسائل طولانی مدت مانند افسردگی یا هم وابستگی استفاده شود.
یکی از مهمترین چیزهایی که زوج درمانی می آموزد این است که قبل از اینکه شریک زندگی خود را مقصر فرض کنید باید روی مسائل خود کار کنید و تغییراتی ایجاد کنید. تصورات غلط زیادی در مورد عواملی که باعث پایان ازدواج می شود وجود دارد، از جمله آمار طلاق و باورهای مبتنی بر برداشت کارتونی از فرهنگ آمریکایی.
واقعیت این است که دلایل زیادی برای طلاق زوجها وجود دارد، از جمله خیانت، الگوهای ارتباطی که سالها نادیده گرفته شده است، مشکلات شخصی و مالی که هیچکس پیشبینی نمیکرد یا متوجه وقوع آن در ازدواج نمیشد، ناتوانی در حل تعارض با اختلاف نظر و احساسات جریحهدار. که منجر به عدم اعتماد به یکدیگر می شود.
پیدا کردن یک زوج درمانگر
اولین قدم برای یافتن زوج درمانگر مناسب این است که به آنچه از درمان می خواهید فکر کنید. می توانید این نگرانی ها را با شریک زندگی خود در میان بگذارید و بفهمید که چه مشکلاتی دارید و سپس به دنبال درمانگری باشید که بتواند به بهترین شکل این مسائل را برطرف کند. توجه به این نکته مهم است که وقتی صحبت از مدت زمان مشاوره یا نوع درمانی استفاده می شود، احتمالاً با برخی از درمانگران چشم به چشم نمی بینید.
در برخی موارد ممکن است یکی از طرفین به درمان با سرعت کمتری نیاز داشته باشد و شریکی که خواهان درمان بیشتر است، اگر طرف مقابل در صحبتهای رابطهای که به مشکلات او کمک نمیکند گیر کند، صبور بودن سختی خواهد داشت. این امر می تواند موفقیت هر دو طرف در زوج درمانی را دشوار کند.
هنگام پیدا کردن یک زوج درمانگر، باید در مورد آموزش، تجربه و صلاحیت آنها و همچنین نوع مشاوره آنها بپرسید. همچنین باید در مورد اعتبار آنها تحقیق کنید و بفهمید که آیا آنها گواهینامه هیئت مدیره دارند (کسی که مجموعه ای از مشاوره ها را دریافت کرده است). مدارک معتبر از سازمانی که به درمانگران گواهی می دهد). علاوه بر بررسی تجربیات و صلاحیت های درمانگر، باید مراجع آنها را نیز بررسی کنید.
اگر شما یک زوج همجنس هستید، باید در مورد تجربه آنها در مشاوره به زوج های همجنس گرا و همجنس گرا بپرسید. اگر شما یک زوج غیر سنتی هستید، هنوز هم مانند هر زوج دیگری به مزایای مشاوره نیاز دارید. اگر درمانگر با بسیاری از زوج های غیر سنتی کار کرده باشد، آنها آمادگی بیشتری برای برآوردن نیازهای شما خواهند داشت.