اکثر مردم تا زمانی که تومور در آنجا تشخیص داده نشده است، با قاعده جمجمه و محل قرارگیری آن آشنا نیستند. به عبارت ساده، قاعده جمجمه به پایه یا کف جمجمه، بخشی از جمجمه که مغز روی آن قرار دارد، اشاره دارد. این استخوان از پنج استخوان تشکیل شده است که با هم ترکیب شده و مغز را از سینوس ها، گوش ها، چشم ها و سایر قسمت های سر جدا می کندبرای ارتباط با بهترین جراح قاعده جمجمه در تهران اینجا کلیک کنید.
استخوان هایی که قاعده جمجمه را تشکیل می دهند عبارتند از:
- استخوان اتموئید که حفره بینی را از مغز جدا می کند
- استخوان اسفنوئید ، که به شکل گیری قاعده جمجمه، کناره های جمجمه و دو طرف حدقه چشم کمک می کند.
- استخوان پس سری ، که پشت و پایه جمجمه را تشکیل می دهد
- یک جفت استخوان پیشانی که پیشانی و قسمت بالایی کاسه چشم را تشکیل می دهند.
- یک جفت استخوان تمپورال که دیواره های جانبی جمجمه را تشکیل می دهند
قاعده جمجمه بخش پیچیده ای از بدن است. تعدادی منافذ در قاعده جمجمه وجود دارد که به عروق خونی و اعصاب مهم اجازه عبور می دهد. استخوان پس سری دارای منفذی است که به طناب نخاعی اجازه عبور می دهد.
تومورهای قاعده جمجمه چیست؟
تومورهای قاعده جمجمه رشدهایی هستند که می توانند در امتداد قاعده جمجمه یا مستقیماً زیر پایه جمجمه در مناطقی مانند سینوس ها ایجاد شوند. بسیاری از آنها خوش خیم (غیر سرطانی) هستند و در طول زمان به کندی رشد می کنند. در موارد نادر، تومور قاعده جمجمه می تواند سرطانی باشد، به این معنی که می تواند به سایر قسمت های بدن گسترش یابد.
انواع مختلف تومورهای قاعده جمجمه چیست؟
تومور قاعده جمجمه به محل تومور اشاره دارد. اما تومورهای پایه جمجمه همه یکسان نیستند. انواع مختلفی از تومورها وجود دارد. و هر نوع تومور قاعده جمجمه کمی متفاوت رشد می کند، که در طول درمان مورد توجه قرار می گیرد. انواع تومورهای قاعده جمجمه عبارتند از:
- نوروم آکوستیک
- کوردوما
- کندروسارکوم ها
- کرانیوفارنژیوم
- مننژیوم
- سرطان های سینوس پارانازال
- آدنوم هیپوفیز
- کیست های شکاف Rathke
علائم و نشانه های تومورهای قاعده جمجمه چیست؟
اکثر تومورهای قاعده جمجمه علائمی ایجاد نمی کنند. هنگامی که علائم ظاهر می شوند، می توانند بسیار متفاوت باشند. و معمولاً به این دلیل است که تومور وجود دارد
- فشار آوردن به مغز
- بر تولید هورمون در غده هیپوفیز تأثیر می گذارد
- فشرده سازی اعصاب بینایی
تومورهای قاعده جمجمه چگونه تشخیص داده می شوند؟
تشخیص تومورهای پایه جمجمه می تواند چالش برانگیز باشد.
این تا حدی به این دلیل است که بسیاری از این شرایط هرگز علائمی ایجاد نمی کنند. در برخی افراد سردرد، حالت تهوع و مشکلات بینایی به بیماری های دیگر نسبت داده می شود. احتمال تومور قاعده جمجمه نادیده گرفته شده است.
در واقع، اکثر مردم پس از انجام یک اسکن MRI برای یک بیماری نامرتبط متوجه می شوند که تومور قاعده جمجمه دارند.
تشخیص دقیق معمولاً شامل اسکن MRI از مغز است. این به پزشک کمک می کند تا اندازه و محل دقیق تومور را تعیین کند. آزمایش خون برای اندازه گیری سطح هورمون نیز ممکن است مورد نیاز باشد، به خصوص اگر پزشک شما فکر کند ممکن است تومور هیپوفیز داشته باشید. غده هیپوفیز نقش مهمی در تولید هورمون دارد. تومور در آنجا می تواند منجر به عدم تعادل هورمونی شود.