چگونه روش ساخت کامپوزیت مناسب را برای قطعات مکانیکی خود انتخاب کنیم؟

در این وبلاگ در حیطه مشکلات و بیماریهای بدن انسان صحبت می شود

چگونه روش ساخت کامپوزیت مناسب را برای قطعات مکانیکی خود انتخاب کنیم؟

۲۶۸ بازديد

در سال‌های اخیر با پیشرفت‌های اخیر در فناوری‌های ساخت کامپوزیت، قطعات مکانیکی کامپوزیت اهمیت بیشتری پیدا کرده‌اند. با این حال، انتخاب مناسب ترین و مقرون به صرفه ترین روش ساخت برای یک قطعه کامپوزیت همچنان یک چالش برای شرکت ها و مهندسان باقی مانده است. عوامل متعددی مانند پیچیدگی قطعه، نرخ تولید، مواد، هزینه سرمایه و غیره وجود دارد که باید در انتخاب روش ساخت کامپوزیت در نظر گرفته شود.

پیچیدگی یک قطعه می تواند به مهندسان کمک کند تا مناسب ترین روش ساخت را تعیین کنند. به عنوان مثال، برای قطعات استوانه‌ای مانند لوله‌ها، مخزن تحت فشار، سیم‌پیچ رشته‌ای شفت‌های مکانیکی ترجیح داده می‌شود زیرا شکل استوانه‌ای به راحتی با سیم‌پیچ رشته به دست می‌آید. با این حال، برای لوله هایی که دارای خمیدگی هستند، قالب گیری انتقال رزین مثانه (RTM) با پارچه های از قبل آغشته شده برای جلوگیری از لایه برداری ترجیح داده می شود. 

برای قطعاتی که دارای سطح مقطع یکنواخت غیر دایره ای هستند مانند پروفیل های سازه ای، فرآیند پالتروژن یک فرآیند مقرون به صرفه است که برای تولید انبوه مناسب است. Pultrusion یک راه حل مقرون به صرفه برای شاسی های مکانیکی ارائه می دهد. Pultrusion همچنین از الیاف یک طرفه استفاده می کند که مزیت مقاومت و سختی قابل توجهی را برای بارهای دو بعدی ارائه می دهد.

برای قطعاتی که دارای سطوح پیچیده هستند، معمولاً از فرآیندهای تنظیم دستی، تزریق خلاء، RTM استفاده می شود. برای قطعات کامپوزیتی پیچیده، دو پارامتر اصلی برای تصمیم گیری در مورد روش ساخت مناسب، نرخ تولید و هزینه سرمایه است. فرآیندهای تنظیم دستی و تزریق خلاء هزینه سرمایه نسبی پایینی دارند، اما نرخ تولید قطعاتی که با استفاده از جاگذاری دستی و تزریق خلاء ساخته می‌شوند نسبتاً پایین است. بنابراین، اگر نرخ تولید مورد نظر باشد، RTM روش ساخت صحیح است.

انتخاب مواد می تواند تا حد زیادی بر روند تولید تأثیر بگذارد. انتخاب فیبر مناسب می تواند بسیار مهم باشد. فایبرگلاس مقرون به صرفه تر است اما سفتی خاص فیبر کربن را ندارد. یدک‌های فیبر خرد شده می‌توانند برای کاربردهایی که نیاز به مقاومت کمتری وجود دارد، تقویت‌کننده اقتصادی باشند.

علاوه بر این، ماتریس پلیمری می تواند بر روش ساخت تأثیر بگذارد. زمان ژل، زمان پخت، ویسکوزیته ماتریس رزین می تواند روش ساخت و میزان تولید را تغییر دهد. 

کامپوزیت ها با توجه به مزایای قابل توجهی مانند کاهش وزن و مقاومت در برابر خوردگی مرتبط تر شده اند. علاوه بر این، ساخت کامپوزیت کاملاً همه کاره است که می توان یک قطعه کامپوزیت را از طریق روش های مختلف ساخت تولید کرد. بنابراین شناخت روش های مختلف ساخت کامپوزیت ها برای انتخاب مناسب ترین روش ساخت قطعات کامپوزیت حائز اهمیت است. 

تا كنون نظري ثبت نشده است
ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در فارسی بلاگ ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.