سرگیجه ممکن است به دلایل مختلف ایجاد شود. برخی از علل احتمالی عبارتند از:
- سرگیجه و عدم تعادل: هر دو سرگیجه و عدم تعادل می توانند منجر به احساس سرگیجه شوند. با این حال، هر دو احساس کاملاً با یکدیگر متفاوت هستند. سرگیجه باعث ایجاد احساس چرخش می شود. ممکن است احساس کنید اطرافتان در حال حرکت است. همچنین ممکن است شبیه بیماری حرکت باشد یا اینکه به یک طرف خم شده اید.
از سوی دیگر، عدم تعادل با از دست دادن تعادل مشخص می شود. شایع ترین علت سرگیجه ناشی از سرگیجه BPV (سرگیجه موضعی خوش خیم) است. این سرگیجه کوتاه مدت است. زمانی اتفاق می افتد که فرد به سرعت یا ناگهانی وضعیت خود را تغییر می دهد، مانند نشستن ناگهانی پس از دراز کشیدن.
- بیماری منیر: سرگیجه نیز می تواند به دلیل بیماری منیر ایجاد شود. این وضعیت می تواند منجر به تجمع مایع در گوش داخلی شود. ممکن است منجر به کاهش شنوایی، وزوز گوش، پری گوش و سرگیجه شود .
- نوروم آکوستیک: نوروم آکوستیک یک تومور غیر سرطانی است. روی عصب دهلیزی (شنوایی) شما شکل می گیرد و مغز را به گوش داخلی متصل می کند. همچنین می تواند منجر به سرگیجه و بی نظمی شود.
- کم ابی بدن : از دست دادن مقادیر زیاد مایعات یکی از دلایل اصلی سرگیجه است. علائمی که به شما در درک کم آبی بدن کمک می کند شامل خشکی پوست و تشنگی است.
سایر علل رایجی که می توانند باعث سرگیجه شوند عبارتند از:
- حمله میگرن
- مشکلات گوش داخلی
- داروهایی مانند شل کننده های عضلانی، آنتی هیستامین ها، داروهای BP و داروهای ضد صرع.
سایر علل احتمالی
سرگیجه همچنین ممکن است به دلیل برخی شرایط پزشکی دیگر که ممکن است با آنها زندگی کنید ایجاد شود. این شامل:
- افت ناگهانی فشار خون
- حمله قلبی
- آریتمی
- کاردیومیوپاتی
- مسائل مربوط به گردش خون
- ورزش بیش از حد
- گرمازدگی
- اختلال اضطرابی
- کاهش حجم خون
- هیپوگلیسمی
- کم خونی
- مسمومیت با مونوکسید کربن
- اسکلروز چندگانه
- دریازدگی
- بیماری پارکینسون
- عفونت هایی مانند COVID-19 ، عفونت گوش، عفونت های ویروسی و غیره.
- سکته مغزی، اختلال مغزی یا تومور بدخیم .
چگونه احساس سرگیجه را متوقف کنیم؟
گاهی اوقات سرگیجه بدون درمان بهبود می یابد. بدن اغلب در عرض چند هفته خود به خود با علت سرگیجه سازگار می شود. با این حال، اگر هنوز در این فکر هستید که چگونه احساس سرگیجه را متوقف کنید و به دنبال درمان برای آن باشید، پزشک باید وضعیت شما و همه علائمی را که ممکن است تجربه می کنید بررسی کند. برخی از گزینه های درمانی برای سرگیجه عبارتند از:
داروها
- قرص های آب: اگر با اختلال منیر زندگی می کنید، پزشک برای شما داروهای ادرارآور تجویز می کند. به این قرص های آب نیز گفته می شود. این قرص ها همراه با رژیم کم سدیم به کاهش سرگیجه شما کمک می کند.
- آنتی هیستامین ها و آنتی کولینرژیک ها: این داروها می توانند تهوع، سرگیجه و سرگیجه را سریعا تسکین دهند.
- آلپرازولام و دیازپام: این داروها مانند زاناکس و والیوم بخشی از گروهی از داروها به نام بنزودیازپین ها هستند. اینها می تواند منجر به اعتیاد شود. با این حال، آنها اغلب برای درمان طلسم های سرگیجه تجویز می شوند.
درمان
- مانورهای موقعیت سر: تکنیکی به نام تغییر موقعیت کانالی اغلب برای رفع سرگیجه موضعی حمله ای خوش خیم استفاده می شود. ممکن است توسط پزشک، فیزیوتراپیست یا شنوایی شناس شما انجام شود. درمان شامل مانور دادن به موقعیت سر است. درمان برای نشان دادن نتایج به حداقل دو جلسه نیاز دارد.
- تعادل درمانی: این درمان شامل یادگیری تمرینات خاص است. این برای اطمینان از این است که سیستم تعادلی شما نسبت به حرکت حساسیت کمتری دارد. این تکنیک به عنوان توانبخشی دهلیزی نیز شناخته می شود. اغلب توصیه می شود افرادی با مشکلات گوش داخلی مانند نوریت دهلیزی باشند.
- روان درمانی: روان درمانی اغلب به افرادی که از سرگیجه ناشی از اختلالات اضطرابی رنج می برند توصیه می شود.
جراحی و سایر اقدامات پزشکی
- تزریق: یکی دیگر از درمان های سرگیجه ناشی از مشکلات گوش داخلی، تزریق آنتی بیوتیک جنتامایسین به داخل گوش داخلی است. این کار برای غیرفعال کردن عملکرد تعادل آن انجام می شود. پس از انجام این کار، گوش سالم وظیفه خود را بر عهده می گیرد تا تعادل شما را حفظ کند.
- برداشتن گوش داخلی: گاهی اوقات روشی به نام لابیرنتکتومی انجام می شود. این کار برای از کار انداختن لابیرنت دهلیزی گوش آسیب دیده انجام می شود. این باعث شد که گوش سالم عملکرد متعادل کننده را به عهده بگیرد. این درمان برای کم شنوایی جدی یا اگر سرگیجه شما به هیچ درمان دیگری پاسخ نمی دهد استفاده می شود.
درمانهای خانگی
علاوه بر درمان پزشکی، برخی از داروهای خانگی نیز برای تسکین علائم سرگیجه مفید هستند.
- آب: هیدراتاسیون عامل بسیار شایع سرگیجه است. اگر اغلب هنگام سرگیجه احساس تشنگی و خستگی می کنید، نوشیدن آب به مقدار زیاد می تواند به کاهش علائم کمک کند.
- زنجبیل: زنجبیل می تواند به تسکین سرگیجه ناشی از بیماری حرکت کمک کند. همچنین می تواند به درمان حالت تهوع در دوران بارداری کمک کند. زنجبیل را می توان به اشکال مختلف مانند افزودن زنجبیل آسیاب شده یا تازه به رژیم غذایی، مصرف مکمل های زنجبیل و نوشیدن چای زنجبیل مصرف کرد.
- ویتامین C: اگر با بیماری منیر زندگی می کنید، مصرف ویتامین C می تواند به کاهش سرگیجه کمک کند. ویتامین C را می توان از میوه هایی مانند گریپ فروت، پرتقال، فلفل دلمه ای، توت فرنگی و غیره دریافت کرد.
- ویتامین E: ویتامین E می تواند به بهبود خاصیت ارتجاعی عروق خونی کمک کند. بنابراین به جلوگیری از مشکلات گردش خون و سرگیجه مرتبط کمک می کند. ویتامین E را می توان از دانه ها، آجیل، اسفناج، کیوی و جوانه گندم به دست آورد.
آهن: اگر با کم خونی زندگی می کنید، پزشک شما را به مصرف بیشتر آهن تشویق می کند. آهن را می توان از منابع غذایی مختلف مانند گوشت قرمز، لوبیا، مرغ و سبزیجات سبز تیره به دست آورد.