با نگاهی به مزایای هوش هیجانی، مطمئناً می خواهید فرزندتان این مهارت را داشته باشد. خوشبختانه، این یک مهارت قابل آموزش است و در اینجا نحوه انجام آن آمده است. برای مشاوره درباره درمان بیش فعالی کودکان اینجا کلیک کنید
1. کمک به شناخت احساسات
برای اینکه از نظر عاطفی قوی باشد، کودک شما باید بتواند احساسات خود را تشخیص دهد و به او برچسب بزند. این به کودک کمک می کند تا احساسات خود را درک کند و بتواند بدون اینکه احساس غرق شدن کند، خود را تنظیم کند. هنگامی که کودک شما هر احساسی، مثبت یا منفی از خود نشان می دهد، با استفاده از کلمات احساسی برای توصیف احساسات با او صحبت کنید.
فرض کنید فرزند شما پول جیب خود را گم کرده و بسیار عصبانی بوده است. برای کمک به برچسب زدن احساسات، چیزی شبیه این بگویید: «به نظر می رسد از اینکه پول جیبی خود را گم کرده اید عصبانی هستید. درست است؟" اگر احساس غم و اندوه است، میتوانید بگویید: «به نظر میرسد از از دست دادن پول جیبی خود ناراحت هستید . نگرانش نباش.»
در تعهد خود به تربیت کودک باهوش عاطفی، نباید تنها زمانی که فرزندتان احساسات منفی نشان می دهد از کلمات احساسی استفاده کنید. هنگامی که کودک شما احساسات مثبتی را تجربه می کند، در استفاده از کلمات احساسی مثبت مانند "شاد"، "هیجان زده" و "هیجان زده" و غیره تردید نکنید.
2. ابراز احساسات را تنبیه نکنید
برخی از والدین عادت دارند فرزندان خود را به دلیل احساساتی بودن بیش از حد اخراج یا تنبیه کنند. این چیز خوبی نیست. انتظار میرود کودکان در سنین پایین خود برخی از احساسات منفی را از خود بروز دهند که گاهی اوقات برای بزرگسالان ناخوشایند به نظر میرسد. بدانید که با بزرگ شدن، برخی از این احساسات فروکش خواهند کرد.
اگر زمانی که هنوز خیلی جوان هستند آنها را به دلیل احساساتی بودن اخراج یا تنبیه کنید، به آنها احساس می کنید که احساساتی بودن غیرانسانی است. آنها می توانند این تصور اشتباه را در طول زندگی خود حفظ کنند.
3. همدل باشید
به عنوان بزرگسالان، زمانی که مردم با چالشهای شخصی مواجه میشویم، دوست داریم با ما همدردی کنند. بچه ها هم دوستش دارند. بنابراین، در تلاش شما برای تربیت کودکی باهوش عاطفی، همدلی ابزاری است که باید در زرادخانه شما باشد.
وقتی فرزندتان شروع به نشان دادن احساسات منفی کرد، چه دلیل آن را بدانید چه ندانید، همدردی نشان دهید. فرض کنید کودک شما به این دلیل شروع به گریه می کند که از او می خواهید شکلاتی را که برای برادرش در نظر گرفته شده را نخورد. شما می توانید چیزی مانند این بگویید: «من هم مثل شما وقتی غذای مورد علاقه ام را سیر نمی کنم، ناراحت می شوم. من درک میکنم چه حسی داری."
گفتن جمله ای در همین راستا باعث می شود فرزندتان متوجه شود که شما احساسات او را درک می کنید و احتمالاً اجازه نمی دهد احساسات منفی بر رفتار او تأثیر بگذارد.
4. راه های مناسب ابراز احساسات را نشان دهید
برخی از بچه ها احساسات منفی خود را با جیغ بلند بیان می کنند. دیگران می توانند با پرتاب کردن صفحه تلویزیون به سمت افراط در شکستن صفحه نمایش آن بروند. وقتی این اتفاق میافتد، معمولاً به این دلیل است که به چنین بچههایی روشهای مناسب برای ابراز احساساتشان آموزش داده نشده است.
بنابراین، اگر متعهد به تربیت کودکی باهوش عاطفی هستید، باید روش قابل قبول ابراز احساسات را به کودک خود بیاموزید. به جای نشان دادن رفتارهای مخرب، فرزندتان را تشویق کنید که وقتی احساس نارضایتی می کند صحبت کند.
5. راهبردهای مقابله ای را آموزش دهید
اگر متوجه شده اید، بیشتر نکات بالا در مورد تربیت کودک باهوش عاطفی در مورد چگونگی آموزش به کودک خودآگاهی از احساسات خود بوده است. هنگامی که کودک احساسات خود را درک کرد، زمان آموزش راهبردهای مقابله ای فرا رسیده است.
شما باید به کودک خود بیاموزید که چگونه در شرایط سخت آرام و شاد باشد. کودک همچنین باید بداند که چگونه با ترس های خود روبرو شود.
یک استراتژی توصیه شده که باید به کودک خود بیاموزید شامل "نفس های حباب دار" است که ثابت شده است در هنگام عصبانیت به آرام کردن بدن کمک می کند. نفس های حباب دار شامل کشیدن نفس های عمیق از طریق بینی و دمیدن آنها از طریق دهان است.
یکی دیگر از راهبردهای مقابله ای در رابطه با تربیت کودکی با هوش هیجانی، ایجاد چیزی است که به آن کیت «آرامش» می گویند. این کیت ها به تنظیم احساسات کودک کمک می کند و می تواند شامل یک کتاب رنگ آمیزی، یک کتاب جوک مورد علاقه، موسیقی آرام بخش و موارد دیگری باشد که می تواند احساسات را تقویت کند.
وسایل کیت باید در جعبه مخصوصی که توسط کودک تزئین شده است قرار داده شود. و هر زمان که کودک ناراحت به نظر می رسد، به او یادآوری می شود که برود کیت "آرامش" را تهیه کند و از وسایل داخل آن برای مدیریت احساسات استفاده کند.
6. مهارت حل مسئله را آموزش دهید
در حالی که دانستن نحوه کنار آمدن با موقعیت های دشوار خوب است، همچنین برای کودکان مهم است که بدانند چگونه مشکلاتی را که باعث ایجاد احساس بد احساسی در آنها می شود، حل کنند. به کودک خود بیاموزید که چگونه ایده های راه حلی برای مشکلات را طوفان فکری کند.
به کودک بفهمانید که راه حل های اولیه نباید ایده های خوبی باشند، اما او باید به طوفان فکری ادامه دهد. پس از ارائه حدود پنج راه حل مختلف، سپس او را در ارزیابی مزایا و معایب هر راه حل راهنمایی کنید. در پایان از فرزندتان بخواهید بهترین راه حلی را که فکر می کند مشکل را حل می کند، دنبال کند.
در طوفان فکری و اجرای راه حل ها، کودک شما ممکن است اشتباه کند. وقتی این اتفاق میافتد، با او کار کنید تا تحلیل کنید کجای کار اشتباه میشود و در مورد کارهایی که باید بهتر انجام میشد صحبت کنید. برای اینکه در تربیت کودکی با هوش هیجانی موثر باشید، نقش شما در این تمرین حل مسئله مربی بودن است. به فرزندتان اجازه دهید تا با راهنمایی شما بهترین راه حل ها را ارائه دهد.
7. نشان دهید که جای پیشرفت وجود دارد
در زندگی همیشه در همه چیز جا برای پیشرفت وجود دارد. همانطور که کودک شما از کودکی تا نوجوانی رشد می کند، با چالش های پیچیده تری روبرو می شود که ممکن است بر احساسات او تأثیر بگذارد. برای اینکه فرزندتان را برای این چالش ها تقویت کنید، از حفظ هوش هیجانی خودداری کنید.
در مورد شخصیت های احساسی در کتاب ها و فیلم ها صحبت کنید و اینکه چگونه شخصیت ها ممکن است مشکلات را بدون وارد شدن به مشکلات بیشتر حل کنند. همچنین در مورد مشکلات عاطفی زندگی واقعی صحبت کنید. هنگامی که فرزندتان اشتباه می کند و از روی احساسات رفتار می کند، او را راهنمایی کنید که چگونه در آینده بهتر عمل کند.
در آخر، شایان ذکر است که حتی اگر نکات بالا در تلاش برای پرورش کودکی باهوش عاطفی مفید است، شما همچنین باید روی خودتان کار کنید. به عنوان والدین، باید هوش هیجانی خود را توسعه دهید.