دوشنبه ۲۹ بهمن ۰۳ | ۱۶:۵۱ ۱۴ بازديد
هیچ کس دقیقاً نمی داند چه چیزی باعث سرطان تخمدان می شود. خطر ابتلا به آن در طول زندگی 1.3٪ است. عوامل خطر شایع سرطان تخمدان عبارتند از:
- سن بالاتر
- جهش های ژنتیکی تقریباً 15 درصد از سرطان های تخمدان با جهش های ژنتیکی مرتبط هستند. بیشتر آنها به دلیل جهش های BRCA1 (ژن سرطان 1) یا BRCA2 (ژن سرطان 2) هستند. با این حال، جهش های دیگر نیز می تواند با سرطان تخمدان مرتبط باشد، از جمله سندرم لینچ.
- سابقه خانوادگی سرطان تخمدان: افرادی که در یکی از بستگانشان سرطان تخمدان تشخیص داده شده است (مانند مادر، خواهر، مادربزرگ یا خاله) در معرض خطر بیشتری هستند.
- اندومتریوز
- چاقی
- قاعدگی زودرس و یائسگی دیررس
- هرگز باردار نشدن
کاهش خطر ابتلا به سرطان تخمدان
مطالعات نشان می دهد که می توانید کارهایی برای کاهش خطر ابتلا به سرطان تخمدان انجام دهید. این موارد عبارتند از:
- داشتن یک رژیم غذایی سالم و حفظ وزن مناسب
- مصرف قرص های ضد بارداری را در نظر بگیرید. با پزشک خود در مورد اینکه آیا آنها ممکن است گزینه خوبی برای شما باشند صحبت کنید.
- سابقه خانوادگی خود را بدانید و آزمایش ژنتیک را در نظر بگیرید. باز هم با پزشک خود صحبت کنید.
- برداشتن لوله های فالوپ (سالپنژکتومی) را در نظر بگیرید. مطالعات نشان می دهد که این می تواند خطر ابتلا به سرطان تخمدان را کاهش دهد.
تشخیص سرطان تخمدان
متاسفانه هیچ آزمایش غربالگری تایید شده ای برای تشخیص سرطان تخمدان وجود ندارد. اگر علائم یا علائم سرطان تخمدان را دارید، قرار ملاقاتی را تعیین کنید تا آنها را با متخصص زنان خود در میان بگذارید، او می تواند چندین آزمایش را برای تعیین اینکه آیا سرطان تخمدان دارید انجام دهد، از جمله:
- معاینه لگن: پزشک داخل واژن و دهانه رحم را معاینه می کند و به دنبال ناهنجاری می گردد. پزشک همچنین اندازه و شکل رحم و تخمدان ها را احساس می کند که می تواند به شناسایی مشکل کمک کند. معاینه لگن به تنهایی نمی تواند سرطان تخمدان را رد کند.
- تست های تصویربرداری: سونوگرافی ، ام آر آی و/یا سی تی اسکن شکم و ناحیه لگن به پزشک اجازه می دهد تا تخمدان ها را با دقت بیشتری بررسی کند و ناهنجاری ها را تشخیص دهد. آنها همچنین می توانند به متخصص زنان کمک کنند تا تصمیم بگیرد که آیا آزمایشات بیشتری را درخواست کند یا خیر.
- آزمایش خون: اگر توده تخمدانی با تصویربرداری پیدا شود، پزشک ممکن است آزمایش خون را برای کمک به تعیین احتمال ابتلا به سرطان تجویز کند. این آزمایشها سرطان را تشخیص نمیدهند، اما میتوانند به پزشکان در تصمیمگیری بهترین قدم بعدی در مدیریت کمک کنند.
- جراحی: گاهی اوقات تنها راه برای تشخیص سرطان تخمدان انجام جراحی برای برداشتن یک یا هر دو تخمدان است. سپس یک پاتولوژیست تخمدان یا تخمدان ها را برای علائم سلول های سرطانی آزمایش می کند.
مراحل سرطان تخمدان
مرحلهبندی سرطان به شما و تیم درمانیتان کمک میکند تا بفهمید چه نواحی از بدن شما تحت تأثیر قرار گرفته است و آیا سرطان به خارج از تخمدانها گسترش یافته است یا خیر.
- مرحله 1: سرطان فقط در یک یا هر دو تخمدان یا در لوله های فالوپ تشخیص داده می شود. به غدد لنفاوی یا سایر اندام ها سرایت نکرده است.
- مرحله 2: سلولهای سرطانی در یک یا هر دو تخمدان شناسایی میشوند و به بافتهای مجاور لگن گسترش یافتهاند. در غدد لنفاوی مجاور سرطان وجود ندارد.
- مرحله 3: سرطان به حفره شکمی خارج/بالای لگن گسترش یافته و/یا به غدد لنفاوی لگنی یا پاراآئورت گسترش یافته است.
- مرحله 4: سلول های سرطانی به اندام های دورتر مانند ریه ها، کبد یا طحال گسترش یافته اند. سرطان ممکن است از طریق تمام دیواره روده نیز نفوذ کرده باشد.